Європейська Бізнес Асоціація просить Президента ветувати законопроєкт 

Асоціація просить Президента ветувати законопроєкт щодо захисту інтересів власників паїв через недоопрацьовані положення щодо акваторії морських портів

Законопроєкт №11150 покликаний врегулювати питання захисту прав власників земельних часток (паїв), внести зміни у регулювання земельних відносин в умовах війни та привести законодавчі акти у сфері земельних відносин у відповідність до Закону України «Про адміністративну процедуру». 22 травня цей закон у редакції, запропонованій до другого читання, було прийнято Парламентом України, після чого направлено на підпис Президенту України.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації в цілому підтримують прийняття цього законопроєкту, адже він має спростити та вдосконалити регулювання земельних відносин.

Водночас в процесі підготовки цього законопроєкту до другого читання у Верховній Раді, до нього були внесені додаткові норми щодо врегулювання правового статусу земель під акваторіями морських портів, зокрема, в частині розмежування цих земель між комунальною та державною власністю та визначення органів, уповноважених розпоряджатися такими землями.

Переважна більшість додаткових положень також була підтримана бізнес-спільнотою. Втім, деякі з пропозицій, які стосувались земель під акваторіями морських портів, викликали у членів Асоціації дуже серйозні перестороги та зауваження.

Йдеться лише про ті положення законопроєкту, які стосуються правового статусу та процедури відведення земель під акваторіями морських портів, які частково розташовані в межах, а частково – за межами територій відповідних територіальних громад (в тому числі за межами жодних адміністративно-територіальних одиниць). Зокрема, законопроєкт відніс такі землі до комунальної власності територіальних громад, на території яких вони розташовані частково та наділив органи місцевого самоврядування правом розпоряджатися такими землями.

На переконання експертів Асоціації, це положення створює правову невизначеність відносно процедури відведення таких земель. Така ситуація призведе до того, що згадані морські порти та суб’єкти господарювання, які в них працюють, будуть поставлені у нерівні та неконкурентні умови розвитку та інвестування у порівнянні із тими морськими портами, чиї акваторії повністю охоплюються межами відповідних територіальних громад, що є неприпустимим. 

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Президента України із пропозицією ветувати даний закон та повернути його на доопрацювання Парламенту, але виключно в частині тих положень, які стосуються правового статусу та процедури відведення земель під акваторіями морських портів, які повністю або частково розташовані за межами адміністративно-територіальних одиниць. Сподіваємось на увагу до нашого звернення!

Залишити коментар